Εγκατάσταση του WordPress σε τοπικό υπολογιστή με XAMPP

xampp wordpress

Σε αυτό το tutorial θα σας δείξουμε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το WordPress στον υπολογιστή σας με χρήση του XAMPP. Το XAMPP περιέχει τις εφαρμογές που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια δυναμική ιστοσελίδα και προσομοιώνει την λειτουργία ενός web server, μετατρέπει δηλαδή τον υπολογιστή σας σε ένα web server για να μπορείτε να εργαστείτε τοπικά την δυναμική ιστοσελίδα σας και να την προετοιμάσετε για την τελική χρήση της στον live web server.

Αφού κατεβάσετε το XAMPP και το εγκαταστήσετε, ανοίγετε το αρχείο «XAMPP Control Panel» (xampp-control.exe). Στην συνέχεια ενεργοποιήστε τα 2 πρώτα modules (Apache και MySQL) κάνοντας κλικ στα 2 πρώτα «Start» κουμπιά:
xampp start

Πλέον ο τοπικός μας web server είναι ενεργοποιημένος και είναι έτοιμος να δεχθεί τα αρχεία και την βάση δεδομένων που απαιτούνται για να λειτουργήσει η ιστοσελίδα μας.

Ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε τα WordPress αρχεία στον τοπικό μας server. Αφού κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του WordPress, ανοίγουμε τον φάκελο «htdocs» που βρίσκεται στην τοποθεσία που έκανε την εγκατάσταση το XAMPP. Αν δεν έχετε πειράξει την προεπιλεγμένη τοποθεσία, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στο «C:\xampp\htdocs» και να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο (π.χ. my-website). Μέσα σε αυτόν τον φάκελο («C:\xampp\htdocs\my-website») θα πρέπει να αποσυμπιέσετε τα αρχεία από το zip που κατεβάσατε  στην download σελίδα του WordPress.

Ο φάκελος «my-website» δηλαδή θα πρέπει να έχει την παρακάτω δομή:
folder

Αφού ολοκληρώσαμε την αντιγραφή των αρχείων του WordPress, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε την βάση δεδομένων για την ιστοσελίδα μας. Ανοίγουμε ξανά το XAMPP Control Panel και επιλέγουμε το κουμπί «Admin»:
xampp admin

Στη σελίδα του XAMPP που θα μας ανοίξει επιλέγουμε από το μενού την επιλογή «phpMyAdmin»:
xampp phpmyadmin

Στη συνέχεια από το μενού του phpMyAdmin επιλέγουμε «Databases»:
phpmyadmin databases

Στο πεδίο «

Αφού δημιουργήσαμε την βάση δεδομένων ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε και τον χρήστη που θα έχει πρόσβαση σε αυτήν. Από το μενού πατάμε την επιλογή «Privileges» και στην συνέχεια το «Add user account»:
phpmyadmin Privileges

Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το πεδίο «User name» (π.χ. my-website-user), στην επιλογή «Host name» διαλέγουμε το «Local», πατάμε το κουμπί «Generate» για να δημιουργηθεί το password το οποίο το αποθηκεύουμε σε ένα πρόχειρο word γιατί θα το χρειαστούμε στην συνέχεια, μαρκάρουμε την επιλογή «Check all» στο «Global privileges» και τέλος πατάμε το κουμπί «Go» στο κάτω δεξί μέρος της σελίδας:
phpmyadmin user

Μετά από όλα τα παραπάνω βήματα είμαστε έτοιμοι για την εγκατάσταση του WordPress. Σε ένα καινουργιο tab, πληκτρολογούμε την διεύθυνση URL: https://localhost/my-website και εμφανίζεται ο setup wizard για την εγκατάσταση. Στο 1ο βήμα επιλέγουμε την γλώσσα (π.χ. ελληνικά) και πατάμε «Συνέχεια». Στο επόμενο βήμα το WordPress μάς καλωσορίζει και πατάμε το κουμπί «Πάμε». Στο 3ο βήμα πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία για το όνομα της βάσης δεδομένων (my-website-db), το όνομα χρήστη για την βάση δεδομένων (my-website-user) και τέλος το συνθηματικό που είχαμε αποθηκεύσει σε ένα πρόχειρο word. Τα υπόλοιπα πεδία τα αφήνουμε ως έχουν και πατάμε «Υποβολή»:
setup

Στη συνέχεια το WordPress μας ενημερώνει ότι μπορεί να επικοινωνήσει με τη βάση δεδομένων και επιλέγουμε το κουμπί «Εκτέλεση εγκατάστασης». Στο τελευταίο βήμα που θα μας εμφανίσει συμπληρώνουμε όλα τα απαραίτητα πεδία για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης (Τίτλος ιστότοπου, Όνομα χρήστη, Συνθηματικό, ηλ. διεύθυνσή). Αυτά θα είναι τα στοιχεία πρόσβασης για το διαχειριστικό του WordPress, οπότε καλό είναι να τα αποθηκεύσουμε σε ένα word κι αυτά. Τέλος πατάμε το κουμπί Εγκατάσταση του WordPress:
final

Συγχαρητήρια! Μόλις εγκαταστήσατε το WordPress στον υπολογιστή σας και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαχειριστικό στην διεύθυνση URL: https://localhost/my-website/wp-admin και να δείτε το website σας στο https://localhost/my-website.

11 απαντήσεις στο “Εγκατάσταση του WordPress σε τοπικό υπολογιστή με XAMPP”

  1. Ο/Η Κώστας λέει:

    Πολύ χρήσιμο άρθρο, ευχαριστώ

  2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Μπράβο σας! Πολύ καλή περιγραφή!

  3. Ο/Η fotis61 λέει:

    ΌΛα καλά αλλά μόλις παω να ανοιξω τη βάση δεδομένων μου βγάζει αυτό:

    Χμ. Έχουμε πρόβλημα στην εύρεση του ιστοτόπου.
    Δεν μπορούμε να συνδεθούμε στο διακομιστή στο localhost.
    If that address is correct, here are three other things you can try:
    Try again later.
    Check your network connection.
    If you are connected but behind a firewall, check that Firefox has permission to access the Web.

  4. Ο/Η admin λέει:

    Καλησπέρα Φώτη! Σε ποιο σημείο της εγκατάστασης σου εμφανίζει το μήνυμα; Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;

  5. Ο/Η Κατερινα λέει:

    Συγχαρητηρια, εψαχνα παντου πως μπορω να το εγκαταστησω και δεν εβρισκα πουθενα ενα site να με βοηθησει. Ευχαριστω!

  6. Ο/Η Σουζανα λέει:

    Συγχαρητήρια!! Υπέροχο και παρα πολύ βοηθητικο!

  7. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Συγχαρητήρια για την άψογη καθοδήγηση! Ευχαριστώ πολύ!

  8. Ο/Η Ιορδάνης Ιορδανίδης λέει:

    Αγαπητέ φίλε καλησπέρα
    Το έκανα με καινούριο site απο wsordpress και δουλεψε και το site αλλα και το admin.

    Το δοκίμασα όμως με ενα παλαιό ήδη υπάρχον site απο το wordpress (το έχω και σε αποσυμπιεσμένο ολόκληρο, το έχω και απο εξαγωγη).
    Δυστυχώς κατι δεν κανει καλά η δεν δημιουργει σωστή database η δεν δημιουργει καθόλου database.

    Δοκίμασα στο καινούργιο να κάνω εισαγωγή αλλά το αποτέλεσμα ηταν ένα μπέρδεμα.

    Αν έχεις την καλωσύνη βοηθησε ώστε να ανοιξω και να επεξεργαστω το παλιο μου site χωρίς βέβαια να το ανεβάσω στο domain μου.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    φιλικά
    Ι. Ιορδανίδης

  9. Ο/Η admin λέει:

    Αυτό το tutorial είναι για να δημιουργήσεις ένα νέο site από την αρχή. Αυτό που ζητάς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και χρειάζεται να κάνεις αρκετές τροποποιήσεις για να λειτουργήσει τοπικά. Συνοπτικά: θα πρέπει να περάσεις όλα τα αρχεία σου στον φάκελο που έχεις δημιουργήσει μέσα στο htdocs (π.χ. my-website), να περάσεις την δική σου βάση δεδομένων μέσα στο phpmyadmin και να την συνδέσεις στο localhost μέσα από το αρχείο wp-config.php. Τέλος θα πρέπει με έναν text editor (π.χ. notepad++) να κάνεις find and replace το παλιό path όπου βρισκόταν το site (π.χ. https://www.my-website.gr) με το C:\xampp\htdocs\my-website τόσο στην βάση δεδομένων αλλά και στα αρχεία σου.
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάνε backup στα αρχεία και στην βάση σου πριν κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή.

  10. Ο/Η βασίλης λέει:

    Καλησπέρα…..
    Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την εξαιρετική παρουσίαση και θέλω να ρωτήσω αν ακόμα παρακολουθείς τη συγκεκριμένη δημοσίευση για να κάνω κάποια διευκρινιστική ερώτηση….
    Ευχαριστώ

  11. Ο/Η admin λέει:

    Πως μπορώ να σε βοηθήσω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

pixelmedia.gr © 2018 - Web Design - 3D Animation - DVD Authoring
Τήνου 23, Παλλήνη, Αθήνα. Τ.Κ. 15351, Τηλ.: (+30) 211 40 40 366

pixelmedia.gr © 2018 - Web Design - 3D Animation - DVD Authoring
Τήνου 23, Παλλήνη, Αθήνα. Τ.Κ. 15351, Τηλ.: (+30) 211 40 40 366

Όροι Χρήσης – Προσωπικά Δεδομένα